Izlečite sportsku herniju

Iako nosi ime sportska hernija, sportska kila zapravo nije hernija. Iako bi vas simptomi naveli da pomislite na herniju, bol i pritisak sportskih kila su uzrokovani pocepanim tetivama koje se prikače za karlicu umesto za deo trbušnih mišića i prodorom creva ili drugih mekih tkiva.

Šta su sportske kile?

Kako nastaju i kako se leče

Šta možemo da poboljšamo:

...

Sportska kila uglavno nastaje usled ponavljajućih ili eksplozivnih pokreta, a posebno tokom onih pokreta koji zahtevaju izvrtanje karlice. Tokom takvih pokreta, dolazi do cepanja ili povrede mekih tkiva koja su odgovorna za ove pokrete. Tetive koje pričvršćuju kose mišiće za stidnu kost su naročito podležne povredama. Te tako su, u većini slučajeva, tetive koje pričvršćuju butne mišiće pocepane ili istegnute.

...

U naporu da dijagnostifikuje sportsku kilu, lekaru na raspolaganju stoji više dijagnostičkih tehnika. Fizički pregled je neophodan kako bi se isključila i prava kila, koja takođe može biti prouzrokovana sportskom aktivnošću. Fizički pregled podrazumeva pregled i palpaciju – kako bi se osetila povreda i ispitala pokretljivost. Onda kada se fizičkim pregledom ne može utvrditi težina povrede, onda se mora odraditi ultrazvuk, CT ili MRI.

...

Proces lečenja određuje vaš lekar na osnovu faktora kao što su starost, zdravlje, težina i tip povrede, kao i fizička aktivnost. Kada je reč o težim povredama tetiva, onda je jedino rešenje operacija. Operacija može biti tradicionalna operacija koja se sastoji iz jednog dugog reza ili minimalno invazivni endoskopski postupak. Ako je došlo do povrede inlingvalnog nerva smeštenog u preponama, hirurg prekida nerv tokom operacije kako bi se bolovi pacijenta ublažili. Ovaj postupak se naziva ingvinalna neurektomija.