Zašto nam se javljaju pacijenti koji imaju problem sa glasom?

Jedan od simptoma zbog kojih nam se javljaju pacijenti je promuklost, promuklost može da bude posledica raznih faktora, npr. deca koja zbog nepravilne ili prekomerne upotrebe glasa ostanu bez njega, možemo da ostanemo bez glasa I u nekim stresnim situacija (to su psihogene promuklosti, ), mogu da se pojave čvorići na glasnicama, koji mogu da budu benigni ili maligni - karcinom larinksa koji se otkriva u ranoj fazi. Sve češće imamo pacijente koji imaju refluksnu bolest. Čak i gastrične tegobe utiču na glas

Na glas utiče sve u našem organizmu.

Zadatak fonijatra je da na holistički način utvrdi uzrok i predloži tretman.

Jako je važno da negujemo glas, vokalna higijena je važna, održavanje sluznice rastvorima morske soli, u nosu i usnoj duplji, i pravilno disanje. To su vežbe i trikovi koje predlažemo da pacijenti svakodnevno rade, a posebno ako su vokalni profesionalci, pevači, glumci, voditelji.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI:

  1. zloupotreba glasa i prekomerna upotreba može biti štetna
  2. izbegavanje pušenja
  3. alkohola

Šta možemo da uradimo da čuvamo naš glas:

  1. Vodimo zdrav način života
  2. Govorimo umereno bez forsiranja
  3. Naučimo pravilno da dišemo

Obratite se lekaru ako promuklost traje duže od dve nedelje, iako ne mora svaka promuklost da bude simptom teške bolesti. Respiratorna infekcija se isključuje ako nema curenja nosa ili kašlja, ali postoje i brojne druge promene kao što su polipi ili ciste na glasnicama.

Postoje li simptomi koji odmah ukazuju na tešku bolest?

Fonijatrijski pregled podrazumeva endoskopiju i otorinolaringološki pregled, ovaj pregled može da utvrdi karcinom grkljana u najranijoj fazi. Problemi sa disanjem i gutanjem mogu da budu znaci za alarm.

Za više informacija zakažite termin ovde.

← Koji su uzroci i faktori rizika kod hernije?↑ BlogHemoroidi →