Laparoskopija

Laparoskopija u hirurgiji podrazumeva intervenciju kod koje se u prirodne i artificijelno kreirane prostore ulazi optičkim instrumentom radi obavljanja određene procedure

Laparoskopija u hirurgiji podrazumeva intervenciju kod koje se u prirodne i artificijelno kreirane prostore ulazi optičkim instrumentom radi obavljanja određene procedure. Ukoliko se radi o trbušnoj šupljini intervencija se naziva laparoskopija. Laparoskopska operacija kile koja se izvodi endoskopski ista je kao i u klasičnoj operaciji, međutim prednosti ovakvog prilaza su višestruke.

Mnoge intervencije u trbuhu ne zahtevaju veliki radni prostor ali su organi tako postavljeni da je neophodan veliki rez na trbušnom zidu da bi im se prišlo. Iz tog razloga određene intervencije čiji bi oporavak trajao dan ili dva zahtevaju duže ležanje i imaju više komplikacija zbog velikog reza. Primer za ovaj tip operacija jeste želudačna kila, tumor nadbubrežne žlezde ili operacija jajnika.

Drugi značajni kvalitet koji donosi laparoskopska operacija hernije je veliko uvećanje i HD kvalitet slike što omogućava precizan rad i jasno odvajanje bolesnih od zdravih struktura, što u otvorenoj hirurgiji nije tako precizno. Treći kvalitet koji kod nas još nije zaživeo je robotska hirurgija. Prilikom nje se atraumatski pristup kombinuje sa specifičnom mobilnošću instrumenata koja se ne može postići kada se instrumenti drže rukom zbog ergonoskih ograničenja. Sve ovo rezultira velikim benefitom za pacijenta kako u samom toku i ishodu operacije, tako i u postoperativnom oporavku.

Lekar može preporučiti laparoskopiju tj operaciju kile da ispituje i/ili operiše sledeće organe:

 

Laparoskopska operacija kile predstavlja najefikasniji put otklanjanja poteškoća u slučaju hernija i moguće je obaviti u Expert Medical specijalističkoj ordinaciji u Beogradu.

Za više informacija zakažite termin ovde.

← Hemoroidi↑ BlogLaparoskopske operacije ventralnih kila eTEP metodom →